Spring til indhold

Indre Ro

Balance åndedrætsøvelsen for at finde indre ro

Hvordan kan vi finde indre ro i den stressende hverdag? Åndedrætsøvelsen en af de mange veje til indre ro.

Jeg vil her introducere en vigtig og yderst brugbar åndedrætsøvelse ved navn Balance åndedrætsøvelsen. Den er egnet til folk som normalt ikke dyrker yoga og meditation. Øvelsen er inspireret af Dr. Richard Gevirtz, som er forsker i pulsvariation, også kendt som Heart Rate Variability (HRV).

Balance åndedrætsøvelsen

Balance åndedrætsøvelsen er virkningsfuld på følgende tre områder:

1. Forbedring af dit HRV

HRV er hjerteslagsvariation. Hver eneste hjerteslag varierer ift. det forrige hjerteslag. Dvs. tiden mellem hvert pulsslag kan være mindre end et sekund, men nogle gange kan tiden være mere end et sekund.

En god HRV vil sige, at der er god variation mellem pulsslagene – dette betyder, at man har et sundt hjerte.

Dr. Richard har undersøgt forskellige yogi og munke, som alle har mediteret hele deres liv. De har alle sammen en god HRV – altså god pulsvariation.

2. Forbedring af dine alfa-hjernebølger

Der er primært 5 forskellige hjernebølger.

Delta- og Theta-bølger: Disse bølger dominerer under søvn og ubevist tistand.

Beta- og gamma-bølger: Disse bølger dominerer, når du er vågen og bevidst.

Alfa-bølger dominerer under meditation, og når man lukker øjnene.

Har du lukkede øjne domineres du altså af alfabølger. Alfa-bølger gør, at du føler dig rolig og afslappet. Opmærksomheden er vendt mod det indre, og der er en god kontakt til kroppen. Alfa-stadiet er et healings stadie, som vi kan bruge bevidst til at lindre nogle specifikke problemer, såsom allergi, angst, eller fobi.

Balance åndedrætsøvelsen kan bringe dig hurtigt ind i alfa-stadiet. 

3. Forbedring af dit autonome nervesystem

Det autonome nervesystem består af det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem. Balance åndedrætsøvelsen går ind og hjælper kroppen til at aktivere det parasympatiske nervesystem, som aktiveres når kroppen er i hvile og fordøjelse. Det parasympatiske nervesystem karakteriseres ved sænket hjerteslag. Dette bliver i en stresset hverdag ofte sat ude af funktion til fordel for det sympatiske nervesystem, karakteriseret ved accelereret hjerteslag.

Sympatisk nervesystem

Parasympatisk nervesystem

Kæmp eller flygt

Hvile og fordøjelse

Accelereret hjerteslag

Sænket hjerteslag

Hæmmet fordøjelse

Stimuleret fordøjelse

Det parasympatiske nervesystem sætter kroppen i stand til at normalisere forholdene, når en fare er overstået.

Hvad er balance åndedrætsøvelsen

Vores hjerte slår hurtigere via indånding end udånding. Normal vejrtrækning består af en halvdel med indåndinger og en halvdel med udåndinger.

Balance åndedrætsøvelsen består derimod af: 5 sekunders indånding og 5 sekunders udånding. 6 deep åndedræt per minuter som giver hjertet mere tid til at slappe af, og dermed sænker kroppens niveau af stresshormoner og forbedrer vores autonome nervesystem.

Der er mange vejrtrækningsøvelser i forskellige typer yoga og meditation, som du måske allerede har stiftet bekendtskab med, så du kan bare blive ved med dem. Ellers kan du prøve balance åndedrætsøvelsen som er simpel, effektiv og meget nem at lære og inkorporere i en travl hverdag.

Hvordan laver man balance åndedrætsøvelsen

Luk øjnene, og sid eller ligge ned. Indånd med næsen i 5 sekunder og udånd med munden i 5 sekunder. Gentag dette i 10 til 20 min. hverdag. Du kan gøre det hvor som helst: i toget, et venteværelse eller derhjemme. Med eller uden musik.

Til start vil du føle at øvelsen virker unaturlig. Men hvis du gør det 10 til 20 min. hver dag, i ca. 3 måneders tid, vil din krop danne en reflex ved denne åndedræt, hvilket gør at du nemt kan bruge denne teknik som redningen  i forskellige stressende hverdagssituationer såsom stress ved præsentationer, ængst og konfrontationer osv.

Efter nogen tids træningen, finder du indre ro.