Spring til indhold

Fertilitet /barnløshed

-Akupunktur optimerer din fertilitets chance

Jorden skal være frugtbar, for at frøene kan gro. Kroppen skal være i balance for at blive gravid. 

Akupunktur har været anvendt mod barnløshed og fertilitet i Kina gennem adskillige årtier med godt resultat. Vestlig forskning støtter i stigende grad de kinesiske erfaringer. Tyske forsøg (1) konkluderer, at sandsynligheden for undfangelse ved hjælp af IVF (kunstig befrugtning) øges signifikant, når akupunktur inddrages i behandlingen (akupunktur lige før og efter ægoplægningen – tysk metode). 

Der har været mange forsøg med akupunktur og IVF siden da, og 20 af dem har høj kvalitet med RCT. professor Smith (2) udgivet en meta-analyse for at undersøge effekten, effektiviteten og sikkerheden ved akupunktur som et supplement til IVF ved ægoplægning, sammenlignet med en kontrol gruppe. 20 forsøg og 5130 kvinder blev medtaget i analysen. Meta-analysen viste, at akupunktur øgede antallet af graviditeter og levende fødsler og reducerede abort-hyppigheden, sammenlignet med kontrolgruppen. 

På Sahlgrenska Sjukhuset (3) i Göteborg, har man målt forøget blodgennemstrømning i livmoderen i forbindelse med akupunktur, hvilket kan medvirke til at forklare den forhøjede succesrate.

Pas på forbrug af smertestillende piller, selv om Panodil også har en dårlig influence på kvinde og mænds fertilitet.

Virkningen af akupunktur for fertilitet

 • Forøger blodcirkulationen i livmoderen.
 • Forbedrer ovariernes funktion med hensyn til at producere flere ægge af bedre kvalitet.
 • Gør livmoderslimhinden kompatibel og receptiv.
 • Mindsker bivirkninger fra hormonindtag såsom hovedpine, utilpashed, osv.
 • Forbedrer sædkvaliteten.
 • Mindsker risikoen for abort.
 • Skaber balance i immunforsvaret 
 • Stresser af.     

Stimulation med akupunktur er ikke ensrettet, som det ses ved nervestimulation. Så på grund af akupunkturs regulerende egenskaber, er egentlige bivirkninger en sjældenhed. Der findes ikke særlige indrapporteringer angående bivirkninger. De få bivirkninger, der kan forekomme, er kort tids træthed, tørst, eller en lille lokal blødning fra akupunkturpunktet. 

Fertilitet hos kvinder

Hormonubalance som PCOS, lavt stofskifte, endometriose, fibromer, stress, osv. kan påvirke og forhindre kvinder i at blive gravide. Den bedste fertile alder er mellem 21 til 35 år. Statistisk set, falder kvinders fertile rate drastisk (50%) efter de 35 år.

Den tyske metode (1) er imidlertid kun en mulig akupunkturmetode blandt flere indenfor Akupunktur, især til gavn for kvinder under 30 år, og som ikke har fysiske forhindringer, så som endometriose og dårlig ægreserve. 

MAO Akupunktur fremgangsmåde

Siden 2000,  har jeg behandlet flere tusind af ufrivilligt barnløse kvinder i Danmark i forbindelse med insemination, IVF, ICSI, og opnåelse af naturlig graviditet. Resultaterne har været meget positive. Min erfaring er, at hvis man behandler kvinder individuelt og tilrettelægger forløbet efter den enkeltes situation, forbedres resultatet. Hvis kvinden, der er i fertilitetsbehandling, har fået flere akupunkturbehandlinger forud for ægoplægningen, er det ikke nødvendigt at give akupunktur umiddelbart før og efter denne. 

Virkningen af akupunktur bevarer sin intensitet i mindst tre dage efter en behandling. Generelt anbefaler jeg, at kvinden får 4-6 akupunkturbehandlinger under hormonbehandling for insemination, IVF eller ICSI.

 Hvis kvinden er over 35 år, eller har kendte gynækologiske problemer, eller hvis hun har flere end 3 mislykkede forsøg med IVF eller ICSI bag sig og dårlig ægreserve (AMH < 10 pmol/L).  I disse tilfælde vil jeg anbefale flere behandlinger, helst 2 til 3 måneder inden et nyt IVF-forsøg påbegyndes, da folliklerne har en cyklus på ca. 85 dage. Læs mere om akupunktur og lav ægreserve.

Hvis kvinden prøver at blive gravid på naturlig måde, kan hun påbegynde akupunktur når som helst i menstruations cyklus.

Hvis du lider af allergi/høfeber, er det bedste at du påbegynder akupunktur før du skal i gang med fertilitetsbehandling.  Allergi  kan muligvis påvirke din graviditets chance, da antihistamin gør slimhinden i livmoderen sej, og gør implantationen sværere.

References:  

 1. Paulus W. et al.: FERTILITY AND STERILITY® VOL. 77, NO. 4, APRIL 2002, 
 2. Smith C. et al.: RBMO VOLUME 00 ISSUE 0                              2018 1-16
 3. Stener-Victorin E. et al.: Hum Reprod 1996;11:1314 -7.
 4. Mao Q.: World Journal of Acupuncture-Moxibustion (WJAM)Vol. 27, No.3, 30th Sep. 2017 69-74. 
akupunktur optimer graviditets chance

Fertilitet hos mænd

Efter at jeg har hjulpet kvinder til at blive gravide i så mange år, er jeg også begyndt at undersøge muligheden for at hjælpe mænd med dårlig sædkvalitet. Hos cirka halvdelen af barnløse par ligger årsagen til den nedsatte frugtbarhed hos manden.

Årsag

Der er forskellige årsager til nedsat sædkvalitet, f.eks.: årebrok, en blokering af sædlederen, sædcellemangel, kromosomfejl, DNA-fragmentering, eller andet. Man kan have nedsat sædkvalitet ved sund levevis (normalt BMI, motion, nul tobak og moderate mængder alkohol) (sundhed.dk).

Mange mænd bliver helt overraskede over, at de har dårlig sædkvalitet. Der findes ikke nogen medicin som kan forbedre sædkvalitet. Den eneste måde til opnåelse af graviditet for par er, at behandle kvinder med fertilitets behandlinger (IUI, IVF eller ICSI). Alligevel, skal en del kvinder igennem mange mislykkedes behandlinger og gentagne aborter for at nå det store mål – at blive mor.

akupunktur forsøg

Sæds cyklus er ca. 74 dage, og i de sidste 14 dage af cyklussen opbevares sæd i bitestiklerne for videre modningen. Forsøg vedr. akupunktur og sædkvalitet (1,2,3,4,5) peger på, at akupunkturs har effekt på sædkvaliteten. Akupunkturbehandlingerne til mænd i disse forsøg, er to gange om ugen i 5 til 10 uger. Et 5 til 10 ugers langt akupunktur-forløbet er urealistisk for de fleste mænd.

Mao akupunktur metode

I min praksis, har jeg behandlet nogle mænd med to behandlinger om ugen i 2-3 uger op til udlevering af sæd til IUI, IVF eller ICSI. Resultaterne er lovende.

Testikler producerer de bedste spermier i kølig temperatur, et par grader under normal kropstemperatur. At sidde med en bærbar PC i skødet, køre bil længe, sauna eller spabade kan forhøje temperaturen i testiklerne og føre til dårligere sædkvalitet. Livsstil har også indflydelse på sædkvaliteten, så rygning, alkohol, usund kost, mobil i buksers lomme og overvægt skal helst undgås.

Når mænd er over 45 år gamle, vil deres sædkvalitet falde, og derfor er partnerens risiko for abort højere.

Der findes vitaminer der muligvis kan forbedre sædkvaliteten. Mamovic Kumalic og Pintes (6) meta- analyse af 32 studier om mandelig fertilitet viser, at vitamin E, vitamin C, selen, coenzyme Q10, N-acetyl-cysteine, zink, og L-carnitine er effektive.

References

1. Sherman S. et.al.: Asian Journal of Andrology (2009): P200
2. Zhang M.et al.: Journal of Huazhong University of Science and Technology [Med Sci]  22(3): 228-230, 2002
3. Wang ZQ et al.: Zhongguo Zhenjiu 2008 v;28(11):805-7
4. Qian: Journal of Chinese Medicine, nr. 52 sept. 1996
5. Dieterle S. et al.: Fertil Steril. 2009 Oct;92(4):1340-3.                                  Epub 2009 Apr 25.
6. Mamovic Kumalic S, Pinter B. Biomed Res Int 2014;                                                      2014:426951. 

Book tid  for din først konsultation hos MAO Akupunktur for at optimere din fertilitetsbehandling og forøge din chance at blive gravid.