Spring til indhold

Fertilitet - kemi

 Kemi i din daglige dag kan muligvis påvirke din fertilitet.

Når du prøver at blive gravid på den naturlige måde eller via IVF, er det vigtigt at starte med at forbedre dine ægs kvalitet.

BPA og Fluorstof

BPA (Bisphenol) og fluorstof kan forringe æg kvaliteten og forøge risikoen for abort, og et forsøg i USA viste, at kvinder der undgik BPA i 3 måneder, havde 3 gange bedre ægkvalitet end før. BPA påvirker især kvinder med dårlig ægreserve. BPA kommer ud af kroppen med tiden, så det er ikke for sent at starte på at undgå BPA nu.

Hvis du vil have en succesfuld og sund graviditet, er en af de ting du selv kan gøre, at undgå kemi i hverdagen. Siden 2010 er det forbudt at bruge BPA i sutteflasker og i emballage til børnemad til børn under 3 år. Men der er stadig meget BPA i vores mademballage. BPA bruges bla. På indersiden af låg og i konservesdåser.

BPA har en østrogen lignende effekt og vil dermed forstyrre kvindens hormonsystem.

Færdig mad: Der er meget BPA i Emballage. www. Kemi.tænk.dk har testet en del fødevarer. F.eks. er kun dåse med flåede tomater BPA fri – Økologiske Mutti, som kan købes i Føtex. Masser af sodavand og cola i metal dåser indeholder BPA. Tjek det hos www. Kemi.tænk.dk

Fluorstoffer: nyere dansk forskning fra SDU på, at der er 16 gange større risiko for, at en kvinde aborterer, hvis hun har et forhøjet indhold af fluorstoffer i blodet – et resultat, der i den grad overraskede forskerne. Fluorstoffer bruges til imprægnering og behandling af ting der skal være vand- eller fedtafvisende, f.eks. dug og pizzabakker. For at undgå fluorstoffer, gå efter produkter med svanemærket eller Ecolabel

Brug BPA fri flasker til drikkevand.

Plastik

Brug helst glas eller porcelæn til opbevaring af mad. Hvis du bruger plastik beholder til at opbevare mad, skal du lægge mærke til hvilken kategori beholderen tilhører. Plastik har 7 kategori. Du kan bruge plastikbokse som er mærket med en trekant og nummeret 2, 4 eller 5. Undgå 3, 6 og 7.  ”1” bruges primært til engangsemballage og til det, er den ok. ”7” kan muligvis indeholde BPA. Plastic mærket med NAS®- SMMA er også godt nok. Margretheskålen kan godt bruges, men den tåler ikke mikrobølgeovn og fødevarer over 70° C. Hvis en beholder skal bruges til varme ting, skal man kontrollerer at den tåler opvarmning til +100°C.
 

Kosmetik og plejeprodukter

Download app’en – Kemiluppen fra www.kemi.tænk.dk for at undgå kemi i kosmetik & plejeprodukter

Det tager 85 dage fra follikler, der ligger i dvale i æggestokken, at bliver udviklet til æg, der er klar til ægløsning.

Fertilitet-Kemi: Undgå kemi nu og forbedre fertilitets chance.