Spring til indhold

Kvindelige-ubalancer

Kvinders hormoner svinger igennem menstruationscyklus fra menarchen til menopausen, hvilket kan give nogle kvindelige ubalancer som menstruation smerter,  PCOS, endometriose,  barnløshed  eller gener ved overgangsalder / hedeture.

En af de første kinesiske medicinske lærebøger ” Den Gule Kejsers Simple Spørgsmål (Huang Qi Su Wen)” (500 år f.kr.) beskriver:  at kvinder har en 7 års cyklus.  Ved 14-årsalderen (2×7) begynder den himmelske Gui at træde i kraft. Qi cirkulerer kraftigt i Ren- og Chong-meridianen. Menstruationen starter og pigen kan blive gravid. Ved 49-årsalderen (7×7) er der ikke mere tilbage af den himmelske Gui i Ren- og Chong-meridianen. Menstruationen stopper og kvinder kan ikke få børn længere.

Selv om vi lever meget længere end før og pigerne får menstruation et til to år tidligere end de 14 år, stopper menstruationen stadig omkring de 50 år. Kvinder i den fertile alder (14 til 49 år) kan opleve en del kvindelige ubalancer. 

PCOS (polycystisk ovariesyndrom)

PCOS er en af almenlige kvindelige-ubalancer.

PCOS er en tilstand, hvor æggestokkene producerer en for stor mængde af androgener (de mandlige kønshormoner), der normalt er til stede hos kvinder i små mængder. PCOS og PCO er to forskellige ting. PCOS er en syndrom og PCO (multi follikle æggestokke) betyder at der er mange små follikler i æggestokkene ved skanningen men uden kliniske og biologiske manifestation. PCO ses ofte hos unge piger som lige påbegynder menstruation og den kan forsvinde senere og menstruation bliver regelmæssigt. Kvinde med PCOS oplever uregelmæssig menstruation eller udeblivende menstruation, uønsket hårvækst, tyndt hår på hovedet, akne, overvægt og vanskelighed ved at blive gravid. Akupunktur kan mindske PCOS hos nogle kvinder så de er i stand at blive gravide naturligt.

Endometriose​

Endometriose betyder, at væv der ligner og opfører sig som livmoderslimhinden, forefindes uden for livmoderen. Under menstruation, går det misplacerede væv i stykker og begynder at bløde, men kan ikke udskilles, og de irriterede områder danner, i svære tilfælde, cyster og arvæv samt betændelse.

Det er en hyppig, men tit overset lidelse. Kun ca. 6 – 10% af alle kvinder med endometriose får stillet diagnosen.

Nogle kvinder med endometriose kan være helt uden symptomer. De bliver først diagnosticeret efter mislykkede fertilitetsbehandlinger. Chancen for at blive gravid for kvinder med endometriose forringes. Akupunktur kan forbedre blodgennemstrømningen og mindske endometriose og hermed øge graviditetschancen.

Hedeture(overgangsalder - menopause)

I Danmark får kvinder i gennemsnit deres sidste menstruation omkring 52-årsalderen. Menopausen kommer i 45-55 årsalderen hos langt de fleste kvinder. Overgangsalderen starter nogle år før den sidste menstruation. Når man nærmer sig menopausen, kan der være forvarsler i form af blødningsforstyrrelser og symptomer som hedeture. Nogle kvinder har ingen gener overhovedet i forbindelse med overgangsalderen – blødningerne holder bare op, enten gradvist eller pludseligt. De fleste har dog symptomer i en eller anden udstrækning, og nogle er så generede af det, at de har behov for behandling.

Akupunktur kan regulere hormonbalancen så østrogenniveauet ikke svinger så meget og mindsker derved generne for kvinderne, så de kan leve et godt liv med det lavere østrogene niveau.

Graviditetskvalme og de andre gener under graviditet

Graviditetskvalme er helt normalt. Hos de fleste begynder kvalmen omkring uge 6 og aftager inden 20. graviditetsuge, men ofte allerede omkring uge 12. Nogle kvinder har dog kvalme i større eller mindre grad under hele graviditeten.

Kvalmen påvirker meget sjældent dit eller dit fosters helbred.

Man ved ikke helt præcis hvorfor graviditetskvalme opstår, men det kan måske skyldes HCG hormonet (et hormon som kun ses hos gravide kvinder).

Kinesisk medicin mener, at Chong meridianen bevarer det blod som er kilde til kvinders menstruation og Chong meridian åbner og lukker månedligt for at bevare blodet frisk og næret. Når kvinder bliver gravide og menstruationen stopper, lukker Chong meridianen og det tager lidt tid for kroppen at finde en anden vej til at opfriske blodet. Denne proces er årsag til ”kaos” i begyndelsen af graviditeten.  Med tiden finder kroppen balancen igen og dermed forsvinder graviditetskvalmen. Akupunktur kan regulere Chong meridianen og få kroppen hurtigere i balance, så den gravide får en bedre tilværelse.

Akupunktur er også en sikker terapi til lindring af de andre graviditets gener som bækkenløsningssmerter, karpaltunnelsyndrom (ondt i håndleddet), vand i kroppen

Når du er i graviditets uge 36-37, er det god ide at starte med akupunktur for at hjælpe moderkager modningen så din graviditet ikke går over tid.